Med Bifor går dina bin en tryggare vinter till mötes! Fler och fler biodlare använder det färdigblandade övervintringsfodret Bifor. Det är särskilt enkelheten som tilltalar – som biodlare slipper man besväret med att blanda en egen sockerlösning samtidigt som man vet att bina får ett förstklassigt foder.

Till skillnad från en vanlig sockerlösning innehåller Bifor inverterat socker som bina inte behöver bryta ned i tarmen. Det minskar risken för kontaminering, sjukdomar och vintertapp.

Framställningsprocessen för Bifor säkerställer att den inte kristalliseras. Bifor innehåller hela 75% socker. Det är också viktigt när du ska jämföra priser!

Bifor innehåller mindre vatten

Bifor innehåller endast 25% vatten, medan en normal sockerlösning innehåller cirka 40% vatten. Det betyder att bina inte behöver använda värdefull energi på att avlägsna vatten. Vid utfodring med en vanlig sockerlösning använder bina cirka 20% av energin till att avlägsna vattnet. Med Bifor kan du ge dina bin en mer bekväm vinter då de slipper onödigt arbete och kan använda all energi från fodret till att överleva. Detta får du också beakta när du jämför priser.

Bifor kan köpas i hinkar på 12,5 kg. Bifor kan också levereras per tankbil.

Så här använder du Bifor

Det enda du behöver göra är att ta bort skyddstejpen som täcker hålen i locket, vända hinken upp och ned och placera den på bärlisterna. Sedan klarar bina resten. Bekvämt, rent och tryggt.

  • 1) Kontrollera att locket på hinken sitter som det ska.

  • 2) Ta bort skyddstejpen från locket.

  • 3) Tryck hårt på locket tills sockerlösningen pressas upp genom öppningen.

  • 4) Fortsätt att trycka på locket medan du placerar hinken med öppningen nedåt ovanpå bärlisterna. När du lättar på trycket skapas ett undertryck i hinken. Undertrycket förhindrar att sockerlösningen rinner för snabbt de första minuterna.

  • 5) Sätt till sist bikupans lock på plats. Efter ca. 1 vecka har bina ätit upp sockerlösningen, och du kan ta bort den tomma hinken.